2012. sze 11.

„Budapest, Budapest, te csodás” - Forgatási helyszín a szomszédban

írta: deakvera
„Budapest, Budapest, te csodás” - Forgatási helyszín a szomszédban

Töretlen népszerűségnek örvend fővárosunk a filmrendezők körében, de ez egyáltalán nem meglepő, hiszen adott a szép és változatos környezet, a legmodernebb technika, profi szakemberek, és nem utolsósorban köszönhető ez annak is, hogy nagyon kedvező adózást, és alacsony költségeket biztosítunk számukra.

Ez a népszerűség több ezer szakember munkahelyét adja, és a nemzetközi média is gyakran említi Budapest nevét a filmsztárok kapcsán, ami növeli a turisták számát. Üröm az örömben, hogy a főváros legtöbbször nem önmagát, hanem például Rómát, Moszkvát, Münchent, Párizst alakítja, vagy ezeket egyszerre. Sokkal nagyobb PR értékű lenne, ha Budapest Budapest lehetne. A filmrajongók többsége nem is sejti, hogy létezik ez a város, vagy nem tudja elhelyezni a térképen, miközben számos filmben láthatják tereink, utcáink, hidaink.

A szöveg- és forgatókönyvírók is előszeretettel szövik bele irományukba a magyarokat. Gondoljunk csak a My fair lady-re (1964), ahol egy magyar férfi keresi a hibát Audrey Hepburn tökéletes viselkedésében, vagy a 2008-as Vasemberre, amikor a barlangban, Stark arra biztatja a másik tudóst, hogy mondjon valamit magyarul, és a terroristák is furcsamód magyarul válaszolnak: „Kezeket fel!”. Nem tudom, hogy kerültünk oda, de voltunk már arabok, lengyelek, bolgárok, románok is, és rengetegen káromkodnak magyarul a filmvásznon. Ezen kívül a 2010-es A feláldozhatók című filmben, Stallone és Statham, Buda és Pestként mutatkozik be, és az idei A bosszúállókban is megemlíti Feketeözvegy és Sólyomszem kis városunkat. Sajnos Budapestet és a magyarokat általában valami rossz cselekménnyel, emlékkel fűzik össze, például egy terrorista-találkozó színhelyével.

Ami az itt forgatott filmeket illeti, számos különböző műfajú és nemzetiségű filmnek adtunk már helyszínt az évek során. Néhány példa: Vörös zsaru (1988, Arnold Schwarzenegger), Pillangó úrfi (1993, Jeremy Irons), Evita (1996, Madonna, Antonio Banderas), Kémjátszma (2001, Robert Redford, Brad Pitt), Underworld (2003, Kate Beckinsale), München (2005, Eric Bana, Daniel Craig), A szállító 3. (2008, Jason Statham), Mission: Impossible - Fantom protokoll (2011, Tom Cruise, Jeremy Renner), A holló (2012, John Cusack), és még sokan mások is forgattak hazánkban.

Idén nyáron a szerencsésebbek Bruce Willis-szel is találkozhattak. A Die Hard 5. forgatása alkalmából szinte az egész várost szétszedték, felforgatták, rengeteg száguldó autó, forgalomkorlátozás, robbantás és helikopter kísérte a fehér trikós akcióhőst, na meg persze rajongók hada.

A nyár végén, augusztusban pedig Piper Perabo, a Sakáltanya sztárja repült stábjával Budapestre, hogy a Kettős ügynök (Covert Affairs) című sikersorozatát forgassa, de sajnos ismét csak Moszkvát alakítjuk az epizódban. A jelenetet, amit én is láthattam, a XIII. kerületi alsórakparton vették fel, amelyben egy fekete autó hajtott szöges útakadályra, majd a folytatásban egy szőke színésznő töri be az ablakát, és előránt egy fegyvert. Piper nem szerepelt a jelenetben, de mégis ott ücsörgött a lépcső tetején és hősiesen tűrte a 35-40 fokos napsütést és a bámészkodókat.

A téma házhoz jött, és szerencsére nálam volt a fényképezőgépem.

 (A fotókért kattints a tovább gombra!)

piper perabo_k.jpg

piper perabo1.jpg

 

További képek itt: facebook

 

 

Szólj hozzá

sorozat Budapest Piper Perabo Cover Affairs Kettős ügynök Covert Affairs TV Series