2013. már 29.

Kölyöközön Budapesten

írta: deakvera
Kölyöközön Budapesten

Sajnos az időjárás még nem kedvez az állatkerti sétáknak, hiszen ilyenkor az állatok se szívesen bújnak ki a barlangjukból, mégis naprakészen kell várnunk a tavaszt. Mindenki szeretné látni az állatkert legfiatalabb lakóit, a következő állatok szeptember óta születtek a fővárosban.

Szenzáció: indiai oroszlán négyes ikrek születtek Budapesten. Az Állatkert 2010 óta vesz részt e kritikusan veszélyeztetett faj tenyészprogramjában, a kölykök 2013. február 15-én látták meg a napvilágot. Anyjukkal az India-ház belső elkülönítőjében láthatjuk őket már Húsvétkor is. 

Foto_Hirling Bálint [origo].jpg

Fotó: Hirling Bálint [origo]

 Asha-t, a kiselefántot már nem kell bemutatni olvasóinknak, az ország különböző pontjain számos állatbarát szurkolt neki az életben maradásért. Helyszín: Elefántház.

asha.jpg

Az Ausztrálház egyik erszényes lakója, a kuszkusz, tavalyi év végén ajándékozta meg a látogatókat egy kölyökkel. Helyszín: Ausztrálház.

kuszkusz.jpg

A kis Derby-kenguru első hetei kalandosra sikerültek, ugyanis kipottyant az anyukája erszényéből, így gondozói nevelésére kényszerült. 2011-ben történt ilyen utoljára, az a kiskenguru a Frodó nevet kapta. Mivel a legújabb kölyöknek is mesterséges erszényt kellett nyújtani, – visszautalva a régebbi esetre – Bilbónak nevezték el. Helyszín: a Nagytó közelében.

kis_Derby_kenguru04_foto_Bagosi_Zoltan.JPG
Fotó: Bagosi Zoltán

Egy hím lajhárkölyökkel is találkozhatnak a látogatók a Fővárosi Állatkert Pálmaházának oldalszárnyánál. A gondozók azt javasolják, hogy a zárás előtti két órában látogassuk meg őket, ugyanis ekkor a legaktívabbak a leglustább állatokként ismert lajhárok.

kislajhar04_foto_bagosi_zoltan(1).jpg

Fotó: Bagosi Zoltán

Továbbá a sétánk során láthatjuk Ebo-t, a mhorr gazella kölyköt is. Ez a faj annyira ritka, hogy a szabad természetben egy sem él már, és az állatkertekben tartott egyedek száma is alig több mint százötven. Helyszín: Szavannaház.

mhorr gazella.jpg

Nyitástól kora délutánig találkozhatunk egy kis nőstény vörös kafferbivallyal, aki a Zsemlegombóc nevet kapta. Helyszín: Bivalyház.

tel_az_allatkertben40_foto_Bagosi_Zoltan.JPG

Fotó: Bagosi Zoltán

Az egyik legnépszerűbb kisemlős, a szurikáta körében nagyon sokszor van szaporulat, ebben az időszakban öt kölyök is született. Helyszín: Szavanna komplexumhoz csatlakozó szurikáta kifutó.

szurikata2.jpg

Végül megemlíteném, hogy a látogatók örök kedvence, Bongo, a gorillakölyök idén januárban lett három éves, de még mindig eltörpül hatalmas rokonai mellett, érdemes meglátogatni a kis emberszabásút. Helyszín: Emberszabásúak háza.

_MG_5700kicsi.jpg
Fotó: Deák Vera (veradeakphoto)

_MG_5705.jpg
Fotó: Deák Vera (veradeakphoto)

Továbbá három évesek lesznek idén a szumátrai orángután-bébik is, ez egy tavaly nyári kép az egyik kicsiről játék közben: 

szumátrai orángután_foto_Deák Vera.jpg
Fotó: Deák Vera (veradeakphoto)

Szólj hozzá

budapest állatkert kölykök kisállatok fővárosi állatkert indiai oroszlán kölyökállatok kisoroszlánok