2012. jún 28.

Mesék másképp - Új Csipkerózsika film

írta: deakvera
Mesék másképp - Új Csipkerózsika film

A lány és a farkas; Tükröm, Tükröm; Hófehérke és a vadász csak hogy néhányat említsek az elmúlt évek, hónapok meseadaptációiból. Remek üzleti fogásnak tartom a jól ismert történetek feldolgozását, a nézők vevők erre, mi is biztosra szeretünk menni. Mindkét fél úgy gondolja, hogy egy rég bevált sztori garancia lehet a sikerre. Egyszóval nem csoda, hogy most egy újabb élőszereplős adaptációt kezdtek el forgatni a tengerentúl. Julia Roberts és Charlize Theron után Angelina Jolie is beáll a mesék gonosztevőinek sorába.

letöltés.jpg

A film címe Maleficent – a bemutatót 2014 tavaszára tervezik – amelyben a hetedik tündér Gonosszá válásának útja tárul elénk, kiderül, miért nem hívják meg Csipkerózsika születésére, és miért átkozza el a leányt, hogy az a 16. születésnapján egy tűszúrástól 100 éves álomba szenderüljön. Természetesen ez az újraértelmezés is igazodni fog a mai korízléshez, tehát egy ifjúsági fantasy lesz. Egyáltalán nem lepődnék meg, ha vámpírok is lennének a filmben…
Számos szerző és filmrendező művei mutatják a vámpír&vérfarkas-mániát: 

  • Underworld (2003-);
  • Twilight Saga (2008-2012); 
  • A vámpír, a vérfarkas és a szellem (2008); 
  • Vámpírnaplók (2009-); 
  • Teen Wolf (2012-); 
  • A pap - Háború a vámpírok ellen (2011); 
  • Leslie L. Lawrence: A vérfarkas éjszakája (2002); 
  • Lara Adrian: A vámpír csókja (2009); 
  • Ronda Thompson: Egy vérfarkas szupermodell vallomásai (2009) stb.

A lány és a farkas (2011) című adaptációban (amelynek rendezője Catherine Hardwicke (Twilight, 2008)) is vérfarkassá változtatják a Grimmek farkasát, sőt maga Piroska édesapja a szörnyeteg. A Once Upon a Time című sorozatban egyébként már Piroska (bár tudta nélkül) a vérfarkas, aki rettegésben tartja a falut. Habár most ez nagy divat, egyáltalán nem új keletű, hiszen a 14. századi francia és olasz parasztság is mesélte már a Piroska és a farkas történetét, és már ekkor különböző variációk léteztek. Ezekben a korai verziókban a gonosz nem csak farkas alakjában jelenik meg, előfordul ogre, vagy vérfarkasként is (bzou).

Az eredeti népmesék bővelkedtek erőszakban és szexualitásban, például a Csipkerózsika egy korai változatában a már nős herceg megerőszakolja a lányt, aki álmában több gyermeket szül neki, és csak akkor tör meg a varázs, akkor ébred fel, amikor a gyerekek szoptatás közben megharapják, majd ezek után megjelenik a herceg anyja, egy emberevő óriásnő, aki több kísérletet tesz arra, hogy felfalja a fia törvénytelen gyermekeit.

Néhány kiszivárogtatott fotó a forgatási helyszínről:

Angelina-Jolie-Maleficent-First-Photos-400x300.jpg

letöltés (1).jpg

  A film IMDb oldala: http://www.imdb.com/title/tt1587310/

Szólj hozzá

fantasy adaptáció Angelina Jolie Csipkerózsika Maleficent A lány és a farkas Once Upon a Time Grimm Piroska és a farkas