2012. okt 22.

Birkavér, drog, katasztrófa, háború - avagy a tavalyi év képekben

írta: deakvera
Birkavér, drog, katasztrófa, háború - avagy a tavalyi év képekben

Több mint fél évszázada Amszterdamban megalapítottak egy non-profit, független szervezetet, a World Press Photo-t. Ők rendezik meg minden évben az év legnagyobb sajtófotó pályázatát, amit úgy is emlegetnek, hogy ez a „fotósok Nobel-díja". A nyertesek fotói 40 országban kerülnek bemutatásra, köztük 2010 óta itthon is. A kiállítás október 28-ig látogatható a Néprajzi Múzeumban.

A különböző kategóriákban induló nyerteseket minden évben más tagokból álló testület – pontosan 19, különböző területen dolgozó ember – választja, függetlenül a WPP szervezettől. Emberek a hírekben, Művészet és Szórakoztatás, Vezetőhír, Hír, Hétköznapok, Portré, Korunk kérdései, Természet, Sport témákban láthatunk gyönyörű, meghökkentő, elgondolkodtató, borzongató képeket. Ha még emlékszünk a tavalyi év eseményeire, nem lepődünk meg az egyiptomi és japán dokumentarista fotók mennyiségén. Zömével tragikus események megörökítéseit láthatjuk, de akadnak mókás és szép képek is. Habár magyar díjazott idén nincs, érdemes megtekinteni a fényképeket!

20120927-world-press-photo-kiallitas-wpp3.jpgA házasságra kényszerített kislányokról Stephanie Sinclair készítette ezt a képet a National Geographic számára, mely első díjat nyert a Korunk kérdései kategóriában.

 

Nyitva tartás (kedd-vasárnap): 10.00-18.00
Hosszított nyitva tartás szombaton, október 27-én: 10.00-20.00

Tárlatvezetés:
A Néprajzi Múzeum a kiállítás teljes időszaka alatt rendszeresen szervez tárlatvezetéseket előre egyeztetett időpontokban.
Bejelentkezés: 
Vári-Nagy Krisztina
E-mail: vnk@neprajz.hu
Tel.: 06/20-328-6555

Szólj hozzá

fotó pályázat sajtófotó Néprajzi Múzeum World Press Photo