2013. már 09.

Vivian Maier

írta: deakvera
Vivian Maier

1926-ban született francia édesanya és osztrák-magyar édesapa gyermekeként New York-ban, 1956-tól dadusként dolgozott, ismerősei is furcsa teremtésnek írták le, igazi Mary Poppinsként. A fényképezést autodidakta módon tanulta. Robert Frank, Ansel Adams és Lewis Hine albumai mind ott sorakoztak a könyvespolcán, és számos újságot gyűjtött, valamint fotókiállításokon és filmvetítéseken is sokszor látták. Negatívjait nem a nagyközönségnek szánta, valószínűleg csak a gyerekeknek mutatta meg, majd bedobozolta őket.

1075.jpg

self-portrait.jpg

Nehéz anyagi helyzete miatt egész életműve (negatívok, fotós eszközök, albumok, videók) árverésre került. 2007-ben egy licitálás közben John Maloof ingatlanközvetítő bukkant rá munkáira, amikor Chicago-ról keresett fényképeket. Később rájött, hogy nincs olyan kép köztük, amit eredeti céljára felhasználhatna, ellenben több, mint százezer negatívot talált Maier dobozaiban, Chicago és New York utcáit, embereit ábrázolva. Maloof a www.kickstarter.com oldalon próbált pénzt gyűjteni Vivian képeinek terjesztéséhez. Húszezer dollárt kért, kétszázezret kapott. Egy negatív kezdetben 80 dollárért kelt el az eBay-en, ma már 1800-5000 dollárt ér egy kópia. A világ különböző tájain érdeklődnek munkássága iránt. Műveit ez idáig az Egyesült Államokban, Angliában, Németországban, Dániában és Norvégiában állították ki, valamint 2011-ben egy könyv is megjelent róla Vivian Maier: Street Photographer címmel. Nemsokára pedig egy dokumentumfilmet is bemutatnak történetéről, amelynek a ”Finding Vivian Maier” címet adták. 

55-90_feb_1955.jpg

55-549.jpg

Maier hivatalos honlapja (ahol további önportrékat is láthatunk): 
http://www.vivianmaier.com/

A csodálatos fotók között láthatunk közeli portrékat, utcarészleteket, épületeket, gyerekeket, időseket, érdekes arcokat, érzéseket, hangulatokat.

Szólj hozzá

fotó Mai Manó Ház Vivian Maier